E ok să-ţi spui deschis părerea.
Să știi cînd şi cum e cu totu' altceva.

 

   Login

 

Jul 1

Written by: Napoleon Bonaparte
7/1/2011 12:46 PM 


Fiind întrebat dacă ar fi început războiul cu URSS așa cum a făcut Antonescu președintele nostru a răspuns fără să clipească „Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu.”. Apoi, în aceeași discuție, l-a certat pe rege pentru că nu a ales martiriul în momentul alungării caracterizîndu-l drept trădător și slugă la ruși. În plus, s-a declarat dezamăgit că Ion Antonescu a rămas în istorie ca un criminal de război.

Întîi să cercetăm cele două evenimente: alierea cu Hitler și abdicarea regelui.

Puteți spune că azi e ușor să pretinzi că tratatul cu Hitler a fost o greșeală și că în vîltoarea timpurilor era greu de evaluat un astfel de pact sau că alianța cu Germania era deja începută de Carol. Sau că eram prea mici și am căutat protecția unui frate mai mare. În general ați avea dreptate, dar acum nu. Se vedea de la o poștă că Hitler era un nenorocit, iar Stalin o bestie. Omenește nu există opțiune de înțelegere cu astfel de oameni. Mai mult, alianțele între Franco, Hitler, Mussolini, Stalin erau deja la vedere, astfel nu mai există scuza că vremurile erau tulburi. Singura alință posibilă era cu Franța și Marea Britanie care, chiar și cu derapaje, încă reprezentau valorile democratice (SUA era cam departe pentru vremurile alea). Asta dacă nu erai un fanfaron sau unul cu idei imperialiste. Carol, din lecțiile învățate acasă, a știut să facă un joc de glezne relativ abil pînă la Diktatul de la Viena care i-a și pus capăt carierei regale. Antonescu nu era departe de ceilalți dictatori - s-a autodeclarat mareșal, s-a autodecorat cu ordinul Mihai Viteazu.

Revenind la „Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu.”. Înțelesul acestei fraze bate șaua naționalismului - adică, vezi doamne, trebuia să ne ținem de cuvîntul dat unui partener. Să te ascunzi în spatele patriotismului cînd te asociezi cu astfel de oameni e lipsă de logică sau de bun simț. În primul rînd nu trebuia să existe acest pact. Care au fost interesele/avantajele României din alianța cu Germania? „aveam de recuperat un teritoriu” induce ideea că Hitler ne-ar fi aujutat să recuperăm Basarabia. Dacă ne-aducem aminte că Diktatul de la Viena doar ce ciuntise jumătate din România concludem că nici acest argument nu stă în picioare.

Al doilea eveniment e ceva mai abscons. Cam ce știm? După război și împărțirea de la Yalta situația politică era rău defavorabilă Regelui Mihai, dar el și-a jucat rolul în continuare. Comuniștii au fost nevoiți să apeleze la șantaj să-l facă se semneze abdicarea. A-i cere martiriul unui tînăr de 25-26 ani care începuse războiul la 18 ani e cam mult. Mai mult, de unde a ieșit trădător? În toată perioada de după război nu a făcut decît să-și joace rolul regal cît s-a putut. Șantajul comuniștilor arată că l-ar fi vrut plecat de bună voie să-l poată cataloga drept trădător. Dar slugă la ruși? Nici chiar pe vremea cînd Iliescu ne speria că vine regele să-și ia pămînturile înapoi nu i-au ieșit așa vorbe (btw i-au fost retrocedate pămînturile unde-i Bau-bau-ul de ni-l arăta Ion I?).

După toate cele spuse, ce dracu' l-a apucat pe Train Băsescu? Pierdem din vedere educația sa cazonă. Cînd a făcut TB facultatea? În '70-'76, exact în anii de revenire a opresiunii dictatorii de după mimarea relaxării politice de Nicolae Ceaușescu. Cine au fost primii spălați pe creier? Exact! tinerii militari. Știți că facultățile militarizate aveau (încă o mai au?) o bibliotecă cu cărți neaccesibile civililor? Ce putea citi TB în aceste cărți altceva decît noua istorie ceaușistă?

Train Băsescu este un politician abil. A știut să fie soluția de avarie contra lui Năstase și Geoană, dar niciodată nu a fost ales pentru convingerile sale. Ba din contra, scăparea de mai sus și atracția sa către structurile militare ni-l arată tare neatrăgător.

N.

Tags:

Your name:
Your email:
(Optional) Email used only to show Gravatar.
Your website:
Title:
Comment:
Add Comment   Cancel 
Home  |  Lazy admin wiki  |  Hyde Park  |  books  |  miscellaneous
Copyright 2009 by Napoleon Bonaparte    Terms Of Use   Privacy Statement