E ok să-ţi spui deschis părerea.
Să știi cînd şi cum e cu totu' altceva.

 

   Login

 

Jun 9

Written by: Napoleon Bonaparte
6/9/2011 1:33 PM 

A început să mă agaseze verdele.
Niște politicieni care n-au alte idei încearcă să ne bage pe gît energia eoliană. Sătul de toate *ăcaturile politicianiste întotdeaună stau o-leacă mai mult să mă gîndesc la subiect cînd văd un politician excitat de o idee aparent generoasă.

Săpînd printre vorbele frumoase trimise în față am dat peste unul care a făcut niște calcule legate de „Planul 20-20-20” (pînă în 2020 UE scade cu 20% emisiile de gaze cu efect de seră, scade 20% consumul de energie primară, iar ponderea energiei verzi va fi 20% din totalul consumului). I-a ieșit că factura ANUALĂ va fi de 200 mld Euro! La 500 mil de europeni, înseamnă că vom cotiza cam 400€ anual.

Veți zice că ecologia costă. Dar care-s beneficiile? Ooopa! nimeni nu le aduce în discuție. Pentru că degeaba scade UE emisiile de gaze cu efect de seră dacă SUA și China sînt indiferente. Mai mult, există un simulator RICE (ceva cu model climateric și economic) care spune că pînă la sfîrșitul secolului creșterea de temperatură se va diminua cu 0.05°C! ca efect al Planului. Cam de rahat iese primul 20!

Să mă leg și de ultimul 20 - energia eoliană. Aparent energie ieftină și generoasă, dar la o privire atentă găsim cu 50% mai scump MW eolian decît cel convențional. HABAR n-am de ce, dar astea sînt cifrele oficiale prin UE. Cum energia are pondere cam 20% în costuri, sînteți pregătiți să plătiți cu 10% mai mult? Dacă ar fi să corelăm 10% din acest paragraf cu 400€ din paragraful de mai sus găsim un consum anual mediu pe european de 4600€. Sumă care susține cele două valori.

Mai mult, să susții 20% energie din vînturi vine cu o mare problemă: ce te faci cînd nu se-nvîrte moara, de unde ei 20% energie? Din termocentralele pe care le ai de rezervă, pentru că n-a inventat nimeni silozu' de curent electric să ai stocuri ca la gaze. Dar întreținerea lor nu costă? Dar sistemul național de comutare nu costă? Ba da, ENORM!

Cam de rahat!
N.

Tags:

Your name:
Your email:
(Optional) Email used only to show Gravatar.
Your website:
Title:
Comment:
Add Comment   Cancel 
Home  |  Lazy admin wiki  |  Hyde Park  |  books  |  miscellaneous
Copyright 2009 by Napoleon Bonaparte    Terms Of Use   Privacy Statement